Shop opimering

Søgemaskine optimering (SEO) er processen med at en webshop får en højere placering på søgeresultatsider. På nuværende Google er verdens dominerende søgemaskine, mens Bing, Yahoo og andre er meget lille i sammenligning. Derfor er denne vejledning fokuserer primært på Google.

Googles søgeresultater

Googles resultater vises som en liste af links, som regel 10 på hver side. Hvert link består af tre dele: en titel, en webadresse og en beskrivelse.

I dette afsnit vil vi forklare, hvordan du kan påvirke de forskellige dele.
På side eller Fra side

Disse to udtryk refererer til, hvor du udfører din optimering arbejde: “på side” forstås på din hjemmeside og “off side” forstås uden for dit website.

Det mest oplagte er måske at gøre dine optimeringer fra i afsnittet administration, men det er også vigtigt at arbejde “off side”. Google har maskiner, kaldet edderkopper, der surfer automatisk på nettet og læse internetsider. Hvis edderkoppen læser, for eksempel en større nyheder hjemmeside, og finder et link, der fører til din butik, så er dette et plus. Hvis edderkoppen finder links, der fører til din butik fra mange forskellige hjemmesider, så din butik anses populære. I begge tilfælde, er din “off-side optimering” bliver forbedret.

Relevans og relevant content

Nøgleordet for søgemaskine optimering er “relevans”. Google ønsker sin søgemaskine for at vise de mest relevante links i forhold til input søgeord. Det er derfor, Google er så pupular: du finde de rigtige links præsenteret for dig med det samme. For os, der sidder “på den anden side” det handler om at bevise at Google, at vi er relevant. Hvis du for eksempel, du vil have dit link skal vises øverst til dit søgeord “hatte”, skal du have en masse relevant information om hatte på dit website – så meget, at dit link er det mest relevante.

Strukturen – Hvad er vigtigst?

Når Googles edderkopper læse websider, de vægt oplysningerne på forskellige måder. En lille, anonomous tekst i bunden er ikke så vigtig som en stor overskrift på startsiden for eksempel.

Websider er bygget i den mark-up sprog HTML, hvor der tilsættes teksten indhold i forskellige elementer (mellem forskellige typer af “tags), f.eks titel, overskrift eller nummereret liste. Når Googles edderkopper læse dine tekster, de også registrere, hvad tags bliver brugt. En tekst er markeret som overskrift vejer mere end almindelig tekst i et afsnit. Generelt kan man antage, at de oplysninger bliver vægtet i forhold til følgende:

links,
titler,
overskrifter,
brødtekst.

Links

Lad os igen antage, at vi arbejder med søgeordet “hatte”. Så er det vigtigt, at links er læsbar samt relevant i forhold til søgeordet. En læsbar link er alfa og omega i SEO-sammenhæng. Se følgende eksempel link:

http://www.link.dk/underside/

Her kan du ikke læse noget fra linket og søg udtrykket “hatte” ikke vises på alle relevante for siden.

Sammenlign dette med følgende eksempel link:

http://www.links.dk/hatte/

Dette link, derimod, er yderst relevant til dit søgeord. Udtrykket vises først og formost i domænenavnet, derefter i den “mappe struktur” og endelig også i filnavnet. Ved bare at læse webadressen man forstår, at linket vil føre dig til en gule damer hat til solrige dage, til en lav pris.
Hvilke indstillinger skal jeg gøre?

Den første ting du skal gøre er at forbinde et domænenavn til butikken. For instruktioner om dette, se trin 8 i at få klar vejledning.

Så gå til “Indstillinger → søgemaskine optimering”. Sæt kryds “Medtag artiklen gruppenavne i artiklen URL’er”. Dette vil give dig mappestrukturen i dine webadresser fra navne og struktur af din artikel grupper. Derefter alt håndteres automatisk. Du behøver kun at tænke på at give din artikel grupper relevante navne.

Titlen er HTML-tag, der omslutter navnet på websiden. Teksten i dette tag er, hvad der bliver brugt som sidenavnet på Googles liste resultater. Google kan kun vise titel tags til maksimalt 70 tegn, så du skal holde din titel tag kortere end dette.
Hvilke indstillinger skal jeg gøre?

Du skal manuelt indtaste en titel til startsiden for din butik. Du kan gøre dette under “Indstillinger → søgemaskine optimering”.

Artikel grupper vil automatisk modtage navnet på artiklen gruppe som deres titel-tag. På samme måde, artikler modtager artiklen navn som deres titel, men det kunne være værdifuldt at justere disse manuelt. Hvis du har en artikel gruppe kaldet “Huer”, kunne det være en god idé at udvikle denne lidt og skrive, for eksempel, “Hatte til alle mulige formål”.

Du kan justere titlen tags i din artikel grupper, hvis du går til “Sortiment → Artikel grupper”, skal du klikke på artiklen gruppens navn, “Rediger” og derefter på fanen “Søg-dan